Dechenhöhle in Iserlohn: Spelsberg

Licht in de duisternis

Modulaire verdelers in de Dechenhöhle

Bij een luchtvochtigheid van bijna 100% raakt gevoelige elektronica vaak aan de grens van het haalbare. Om de elektronica onder zulke extreme omstandigheden veilig te houden en condenswater te voorkomen worden in de Dechenhöhle in Iserlohn modulaire verdelers van Spelsberg gebruikt.

De Dechenhöhle in Iserlohn weet ook 148 jaar na de ontdekking nog altijd 60.000 bezoekers per jaar te fascineren.

„In de winter van 2014/15 zijn we in de hele grot compleet op led-techniek overgestapt“ vertelt Thomas Warnke, die als elektricien werkt voor de Märkische vervoersbedrijven, die tot op heden voor de elektrotechniek in de grot zorgen. In dat kader werd ook de complete bekabeling veranderd. Waar vroeger dikke kabelbomen voor de verbinding tussen de in totaal 25 verdelingen in de grot en de vele schijnwerpers zorgden, is nu moderne bustechniek verschenen. Daarmee werden de bedradingskosten duidelijk gereduceerd en de vele relais in de verdelingen konden plaatsmaken voor moderne elektronica, waardoor ook het plaatsgebrek minder werd.

Voor wat betreft de hoogwaardige elektronica werden voor de verdelingen nu bijzondere eisen gesteld. De tot dat moment gebruikte modulaire verdelers, zeker merkproducten van goede kwaliteit, waarin zich echter regelmatig condenswater vormde, waren hier niet meer voldoende.

„Wij hebben in de grot een luchtvochtigheid van bijna 100% bij een temperatuur van 10 graden Celsius – maar alleen binnenin. Bij de ingangen varieert deze afhankelijk van de buitentemperatuur, zodat wij hier op zwoele zomerdagen een hoog vochtgehalte door condenserend water hebben“ verklaart Dr. Stefan Niggemann, bedrijfsleider van de grot en van het aangesloten Duitse grotmuseum.

Daarnaast was er het probleem dat de verlichting van de grot heel onregelmatig verloopt. Tijdens de bezoektijden is deze continu in bedrijf – maar 's avonds urenlang uitgeschakeld. Zo werd de binnenruimte van de verdeling regelmatig warm, om vervolgens weer af te koelen en dan vochtige lucht uit de grot naar binnen te trekken. Bij de aanwezige waterdichte maar niet gasdichte behuizingen bleef dit vocht in de binnenruimte en dat werd in de loop van de tijd steeds meer – een onhoudbare toestand voor de verantwoordelijken, vooral omdat dit veel kosten voor onderhoud en reparaties met zich meebracht.

Precies in die fase kwam Spelsberg met zijn nieuwe verdeler AK Air op de markt. Alexander Schmidt, medewerker van Spelsberg, kwam als geroepen bij zijn klant Thomas Warnke.

Het bijzondere aan deze behuizing zijn vooral de geïntegreerde Air-ventilatie-elementen – een wereldprimeur, die betrouwbaar de vorming van condenswater in de verdeler voorkomt, doordat een permanente druk- en luchtuitwisseling mogelijk is. Tijdens het afkoelen binnengestroomde lucht kan zo bij opnieuw opwarmen probleemloos samen met het vocht weer ontsnappen. 

De ventilatie-elementen zijn zo ontworpen, dat door hun bijzondere vorm water of vreemde voorwerpen geen kans hebben om in de binnenruimte te komen. De beschermingsklasse IP 65 kan zo ondanks de permanente luchtuitwissling verzekerd worden. 

AK - de verdeler

Meer hierover
Kies een taal S'il vous plaît sélectionner une langue:
Product toevoegen aan favorietenlijsten

Bestaande favorietenlijsten

Nieuwe favorietenlijst

Favorietenlijst organiseren